Undervisa språk utomlands som volontär

Volontärarbete är ett mycket givande och spännande sätt att kombinera resande med undervisning. I många länder finns det ett skriande behov av språklärare och du kan arbeta som lärare under både korta och långa tidsperioder. Du kan komma att undervisa barn eller vuxna, beroende på vart du reser, och i många fall kan du även ge lektioner i andra ämnen.

En värdefull upplevelse

Många ungdomar tycker att det är kul att få ge sig ut i världen och hjälpa andra människor, men det finns även pensionärer som blir volontärer. Det ger en känsla av mening och syfte i livet, och är dessutom ett spännande äventyr. Du lär dig om andra folk och kulturer, och får nya insikter om allt mellan himmel och jord.

För att bli volontärlärare är det alltid bra om du själv har någon form av examen i språket, men i många länder kan du också bli tillfällig lärare genom att göra språkprov. Ett av de vanligaste proven för engelska är TOEFL och det kan du ta i Stockholm eller Göteborg, alternativt i det land du ska resa till. Är det ditt eget modersmål du ska undervisa kan det ofta räcka med att du kommer från det landet, men det är ändå bra att lära dig några grunder i pedagogik först.