Så blir du språklärare

Om du är intresserad av språk och tycker att det är kul att dela med dig av dina kunskaper kan det passa dig att bli språklärare. För att lära ut språk är det viktigt att du har mycket goda kunskaper i det språk du vill undervisa i, men också att du är en god pedagog.

Som språklärare är det din uppgift att göra ett eller flera språk tillgängliga för andra människor, och du lär dem saker som uppbyggnad, regler och uttryck. Undervisningen kan skilja sig beroende på elevernas ålder, bakgrund och behov, men också på vart språkstudierna ska leda. Om eleven vill få ett skolbetyg eller universitetspoäng måste du ha lärarbehörighet och det innebär att du har någon form av examen i ämnet.

Har du istället elever som bara vill lära sig lite allmänt om språket eller enbart att kunna konversera är kraven inte alls lika höga. Det är däremot fortfarande viktigt att du lär dig bra undervisningsmetoder och att du har stort tålamod. Det är till exempel A och O att du kan förklara språket mycket väl och att du ger eleverna bra tips på hur de kan komma ihåg olika ord och regler.