Vilket språk ska du välja?

För den som vill studera språk finns det många valmöjligheter och därför kan det vara svårt att bestämma dig för vilket du ska studera. Vill du lära dig ett mycket gångbart språk som talas av stora delar av världens befolkning, eller föredrar du ett udda språk som ger dig en relativt unik kunskap?

I Sverige talar många fler än ett språk och enligt Språktidningen talar endast 3,4% av svenskarna endast sitt modersmål. Det gör Sverige till ett av världens mest flerspråkiga länder, och nästan hälften av befolkningen talar minst ett främmande språk. Hela 19% talar tre. I skarp kontrast till det är Storbritannien det mest enspråkiga.

Vad vill du med språket?

Av förklarliga anledningar är det viktigt att du kan minst ett främmande språk om du vill arbeta i Sverige, och de flesta arbetsgivarna brukar kräva att du åtminstone har goda kunskaper i engelska. Eftersom det språket undervisas från en tidig ålder i skolan och dessutom finns runt dig hela tiden i form av musik, filmer, dataspel och sociala medier har du förmodligen redan de kunskaperna. Du kanske också har pluggat ytterligare ett språk i skolan som tyska, franska eller spanska.

En av grundfrågorna du bör ställa dig inför valet av språk är vad du egentligen vill med det. Är det en karriärsfråga kan det vara smart att välja ett språk som är mycket gångbart inom den bransch du vill syssla med. Du kanske vill göra affärer med Kina eller syssla med diplomati i Mellanöstern? Bli resande journalist i exotiska länder eller arbeta som sjukvårdare i flyktingläger? Det finns enormt många alternativ och det är alltid ett plus om du har grundläggande kunskaper i det språk som talas av de människor du ska möta. Även om det framförallt kommer talas engelska i många sammanhang har du alltid en fördel om du kan dina omgivningars språk.

Lär dig utdöda språk

Det är inte alltid levande språk som studeras. Om du vill syssla med exempelvis historia, arkeologi eller religionshistoria kan det vara till stor fördel att läsa språk som gammalgrekiska, latin eller sanskrit. Många läkare, vetenskapsmän och advokater tycker också att det är en stor fördel att kunna grekiska eller latin då deras fackspråk ofta inkluderar ord därifrån.

Vilket språk du än lär dig är det viktigt att komma ihåg att det alltid är nyttigt med nya kunskaper. Det gör det roligare att resa och gör det lättare att möta människor från andra kulturer. Du kan med andra ord aldrig välja fel och det finns alltid möjligheter att byta till en annan språkkurs.